Sağlık ve hijyen odaklı hizmet stratejisi kapsamında 2020 yılında faaliyetlerini pandemi koşullarına göre güncelleyen Altın Yunus, yılı 22 milyon TL’lik net satış rakamı ile tamamladı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 2020 yılı, COVID-19 salgını nedeniyle turizm sektörünün en olumsuz şekilde etkilendiği yıl olarak kayıtlara geçti. Modern seyahat endüstrisinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olan COVID-19 salgınıyla beraber yaşanan ekonomik gerileme, seyahat kısıtlamaları, havayolu kapasitesinin azaltılması, sosyal mesafe kurallarını da içeren sağlık ve güvenlik önlemleri, sektörün hareket kabiliyetini zayıflattı. 2020 yılında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı, 2019 yılına göre %69,48 oranında azalırken, ülkemize en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sırasıyla Rusya, Almanya, Ukrayna, İngiltere ve Bulgaristan oldu. 2020 yılında Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı 15,8 milyon kişi oldu. Yıllık turizm geliri %65 kayıpla 12 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti (TÜİK).
Pandeminin etkisi ile önemli ölçüde daralma yaşanan iç turizmde, yerli turistlerin daha çok araçları ile gidebilecekleri yakın destinasyonlarını tercih ettikleri gözlendi. Uzun dönem konaklamaların trend olarak etkisini gösterdiği bu süreçte “Güvenli Turizm Sertifikası” sahibi oteller tercih edildi. İstanbul-İzmir otobanının olumlu etkilediği Çeşme destinasyonu, İstanbul, İzmit, Bursa, Manisa ve İzmir ikametli yerli turistler için çekim alanı oldu.
Altın Yunus, “Güvenli Turizm Sertifikası” ile hizmetlerine devam etti.
Turizm sektörü için kayıp yıl olarak kabul edilen 2020’de Altın Yunus, COVID-19’a karşı geliştirilen önlemleri en sıkı şekilde uygulamaya aldı. Önceliği çalışanlarının ve misafirlerinin sağlığını korumak olan Altın Yunus, Nisan - Mayıs - Haziran aylarında ara verdiği hizmetlerine, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Güvenli Turizm Sertifikası kriterlerine uygun olarak Temmuz ayı itibarıyla devam etmeye başladı. Daha sağlıklı ve hijyenik koşullarda hizmet vermek amacıyla 465 oda kapasitesinin 250’sini konaklamaya açan Altın Yunus, öncelikle dışardan girişi olan, apart odalarını misafirlerinin kullanımına sundu. “Oda-Kahvaltı” ve “Yarım Pansiyon” konseptleriyle hizmet veren Altın Yunus, uzun süre konaklamak isteyen misafirlerine Sadece Oda (Room Only) konaklama hizmeti de verdi.
Hizmet anlayışını salgın koşullarına uygun olarak yenileyen Altın Yunus, Açık Büfe uygulamasında da değişikliğe giderek yemeklerin cam ayıraçlar arkasından aşçılar tarafından misafirlere sunulmasını sağladı. Masa ve sandalye mesafeleri de T.C. Sağlık Bakanlığı’nın öngördüğü doğrultuda uygulandı. COVID-19 salgınıyla mücadelede eğitimin önemli rol oynadığı bilinciyle Altın Yunus, öncelikle tüm çalışanlarına alınacak tedbirler ve müdahaleler konusunda ayrıntılı eğitimler verdi. Dijital ve analog ortamlarda misafirlerine ve çalışanlarına bilgilendirmeler yaptı. Lobi, resepsiyon, restoranlar, kafe ve barlar, plaj ve genel alanlarda düzenli olarak gerçekleştirilen denetimlerle ateş ölçümleri, dezenfeksiyon uygulamaları yapıldı. Gerekli tüm alanlarda mesafe ve maske kuralları harfiyen uygulandı ve hizmet süresi boyunca çalışanların ve misafirlerin sağlığı korundu. Tüm odalarda, hijyenik ürünler ile yapılan genel temizliğin ardından Ultraviyole C ile hijyen, güven ve konfor en üst seviyede sağlandı.
Temassızlık ilkesi göz önüne alınarak menüler, ‘QR kod sistemi’ ile dijital hale getirildi. Altın Yunus’un en önemli hizmetlerinden kongre turizmine ivme kazandırmak amacıyla geliştirilen Açık Hava Toplantıları Projesi, paydaşlar ile paylaşıldı. PALMET SPA, kısmen kontrollü olarak hizmete açıldı.
COVID-19 konusunda farkındalık yaratmak ve bu konuya yönelik geliştirdiği önleyici uygulamaları tanıtmak amacıyla Altın Yunus, bilgilendirici bir video hazırladı. Altın Yunus, sosyal medyada ve dijital platformlarda yer alan bu video ile misafir iletişimini sürdürdü. Tüm bu uygulamalar, denetimler ve eğitimler sayesinde Altın Yunus, hizmet verdiği süre boyunca çalışanlarının ve misafirlerinin sağlığını en üst seviyede korumayı başardı. Alınan geri bildirimler de Altın Yunus misafirlerinin Güvenli Turizm Sertifikası kapsamında uygulanan hijyen ve güvenlik önlemlerinden çok memnun kaldıklarını ve gönül rahatlığı ile tatil yaptıklarını ortaya koydu.
Turizm sektörüne eğlence, kültür, termal-sağlık, kongre, fuar, eko-doğa, gastronomi, spor, macera gibi birçok alternatif sunan Altın Yunus’un geceleme sayısında, COVID-19 salgını nedeniyle hizmete ara verilmesi, konaklamaya açılan oda sayısının azaltılması gibi nedenlerle 2020 yılında %61 oranında düşüş yaşanarak geceleme sayısı 52.047 oldu. Ağırlıklı olarak yerli misafirlerin ağırlandığı dönemde Altın Yunus’ta iç pazar / dış pazar dengesi ise %97 - %3 olarak gerçekleşti. 2020 yılında doluluk oranı %20,4 olurken Şirket yılı 22,0 milyon TL net satış ile tamamladı. Pandeminin etkili olduğu yılda 1 milyon TL FAVÖK elde eden Şirket, yılı 2,3 milyon TL tutarında sabit kıymet harcaması gerçekleştirdi. Altın Yunus tesisin kapalı olduğu sürede kısa çalışma ödeneğinden faydalandı.
Yurt dışından özellikle Almanya, Hollanda’dan gelen misafirlere ev sahipliği yapıldı. Altın Yunus, farklı coğrafyalardan gelen misafirlerini uluslararası standartlarla ağırlama amacıyla 2020 yılı Avrupa ülkeleri turizm eğilimlerinin görüşüldüğü ve Antalya’da düzenlenen Resort Kongresi’ne online olarak katılım sağladı. Her yıl düzenlenen kongre, sektördeki son gelişmeler ve trendler ışığında mevcut pazarlama stratejilerine yön vermesi açısından önem taşıyor.